Evaluation of food circle and food pyramid at school

G. Eissing, J. Lach, Dortmund

Illustrations of nutritional recommendations have been published in many forms, but mainly in a circle or pyramid form. Empirical studies on the effectiveness of such illustrations are rare. In a study in 240 13- to 16-year-old pupils, two food circles and a food pyramid were compared regarding their effect on a change in knowledge and on health-related attitudes and intentions.

19 groups of pupils were each presented either one of the food circles or the food pyramid. The results have shown that many positive effects are achieved by all forms presented, but that the pyramid was the most effective illustration.

Keywords: Food circle / food phyramid / evaluation school. EU02/03

Sie finden den Artikel in deutscher Sprache in Ernährungs-Umschau 01/03 ab Seite 50.

Das könnte Sie interessieren
Schmuddelwetter weiter
Ernährung bei fortschreitender und chronischer Nierenkrankheit weiter
Erfolgreiches Pilotprojekt: Career Talk von E bis Oe – Dein Weg ins Berufsleben weiter
100 Jahre Diätetik im Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf (UKE) weiter
15. DGE-Ernährungsbericht mit Trendanalysen und Handlungsempfehlungen für die Ernährungs-... weiter
Ernährung bei Säuglingen, Kindern und Jugendlichen mit cholestatischen Lebererkrankungen weiter