Impact of nutrition on acid-base status

R. Siener, Bonn

Diet and certain nutritional factors are known to have a clear impact on acid-base status of the organism. A diet-related high acid load, e.g. by a persistently increased consumption of dietary animal protein at the expense of alkaline substances abundantly present in plants, may, in case renal acid excretion capacity is nearly exhausted, lead to a usually slight decrease in serum bicarbonate levels and a reduction in urinary pH.

This low-grade metabolic acidosis may affect bone substance and promote calcium oxalate and uric acid stone disease. Adequate intake of fruits, vegetables and suitable beverages should be recommended to ensure an adequate dietary base supply.

Key words: Acid-base status / low-grade metabolic acidosis / urinary pH value / diet

Sie finden den Artikel in deutscher Sprache in Ernährungs-Umschau 05/06 ab Seite 168.

Das könnte Sie interessieren
#Ernährungstrend und der Zeitgeist weiter
© Rosendo Serrano Valera/iStock/Getty Images Plus
Supportives Fasten bei Typ-1- und Typ-2-Diabetes mellitus weiter
Erfolgreiche Nachwuchsförderung durch den OECOTROPHICA-Preis des Berufsverbandes weiter
Ernährung als Schlüssel zur Prävention und Therapie von Herz-Kreislauf-Erkrankungen weiter
Frühstücken in der Schule? weiter
Update Lebensmittelallergien weiter